Esimerkkejä

Paremmasta tulevaisuudesta

Lahjoita tästä

Hele Savin

Aurinkokennoja pimeyteen

Aalto-yliopiston mustat piiaurinkokennot rikkoivat hyötysuhteessaan maailmanennätyksen ja soveltuvat mainiosti pohjoisiin olosuhteisiin.

Lue lisää

Aalto-yliopiston professori Hele Savinin vetämän ryhmän valmistamien mustien piiaurinkokennojen hyötysuhde rikkoo ennätyksiä: sen hyötysyhde on 22,1 prosenttia. Entinen ennätys oli alle 19 prosenttia.

Aalto-yliopiston professori Hele Savinin vetämän ryhmän valmistamien mustien piiaurinkokennojen hyötysuhde rikkoo ennätyksiä. Piikennot pystyvät vangitsemaan auringon säteilyä matalastakin kulmasta, joten ne voivat jo päivässä tuottaa perinteisiä kennoja enemmän sähköä. Ominaisuus on eduksi varsinkin pimeässä pohjoisessa.

Lähitulevaisuudessa ryhmän on tarkoitus kokeilla mustan piin käyttöä myös muissa rakenteissa. Kehitys yhteistyössä teollisuuden kanssa jatkuu BLACK-nimisessä EU-projektissa.

Olli Enne

Yksiö puutarhassa

Olli Enne suunnitteli diplomityönään ekologisen minitalon, joka yhdistää unelman omakotitalosta ja pienen asunnon.

Lue lisää

Maailman metropolit kasvavat, ja tulevaisuudessa kysyntä pienille asunnoille on suurta. Suomessakin jo lähes kolme neljästä on yhden tai kahden hengen ruokakuntia. Perinteisten ylöspäin suuntautuvien ratkaisujen, kuten massiivisten tornitalojen sijaan Olli Enne tarjoaa tähän uuden, ennakkoluulottoman ratkaisun: helposti rakennettavan ja paikkansa löytävän pienen omakotitalon vaikka takapihalle, työnimeltään Yksiö puutarhassa.

Yksiö puutarhassa on Aallossa arkkitehtuuria opiskelevan Enteen diplomityö, joka yhdistää omakotitaloasumisen parhaat puolet, kuten oman rauhan ja pihan, pieneen kokoon. Kaksikerroksinen, 49-neliöinen puutalo voidaan tuottaa teollisesti ja pystyttää esimerkiksi jollekin niistä pääkaupunkiseudun tuhansista pientalotonteista, joilla on vielä rakennusoikeutta käyttämättä. Ekologinen ratkaisu hyödyntää jo olemassa olevaa infrastruktuuria ja tiivistää kaupunkirakennetta.

Peruspaketti on yksinkertainen. Portaat, kuisti ja keittiö ovat muokattavissa mieluisiksi. Tarjolla on valmiita teollisia ratkaisuja tai näppärä rakentaa näitä vaikka kierrätystavaroista, Enne vihjaa. Hän näkee pikkutaloissa mahdollisuuden – yksiö puutarhassa saattaa vielä olla ekologinen koti miljoonille ympäri maailman. Suomessakin omakotiyksiöt mahdollistaisivat uudenlaisen kaupunkielämän. Sellaisen, jossa voi saada sekä kortteliravintolan että pihan, jolla harjoittaa vaikkapa kaupunkiviljelyä.

Aalto antaa opiskelijoilleen eväät tehdä niitä innovatiivisia ja rohkeita ratkaisuja, joita tulevaisuus tarvitsee. Kuka tahansa voi aloittaa muutoksen.

Kuva: Marko Laukkarinen

Hyères Fashion Festival

Hyères Fashion Festivalin finaalissa kolme mallistoa Aalto-yliopistosta

Kilpailun tuomaristot koostuvat joka vuosi muotialan suurimmista kansainvälisistä vaikuttajista.

Lue lisää

Vuoden 2015 Hyères Fashion Festivalin finaalissa kolme kymmenestä mallistosta oli Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelemia. Viime vuosina pääpalkinto on tullut Aaltoon jo kahdesti. Jo 30 vuotta täyttävää kilpailua pidetään yhtenä maailman arvostetuimmista alan kilpailuista, ja se on toiminut ponnahduslautana usealle suurelle kansainväliselle nimelle.

Kilpailun tuomaristo koostuu joka vuosi muotialan suurimmista globaaleista vaikuttajista. Sen toteuttavat samat tuottajat ja casting-ohjaajat, jotka tekevät Pariisin muotiviikoilla Chanelin ja Balenciagan kaltaisten suurten muotitalojen näytöksiä.

Kirsikka Saari

Lyhytelokuvalle Oscar-ehdokkuus

Aalto-yliopiston opiskelijan Kirsikka Saaren käsikirjoittama Pitääkö mun kaikki hoitaa? sai parhaan lyhytelokuvan Oscar-ehdokkuuden ja voitti Aspenin lyhytelokuvafestivaalit.

Lue lisää

Elokuva- ja lavastustaiteen laitoksella elokuva- ja tv-käsikirjoitusta opiskelevan Kirsikka Saaren käsikirjoittama Pitääkö mun kaikki hoitaa? -lyhytelokuva sai vuonna 2014 Oscar-ehdokkuuden lyhyiden näyteltyjen elokuvien kategoriassa. Tuffi Filmsin tuottaman elokuvan äänisuunnittelusta vastasi professori Pietari Koskinen.

Lapsiperheen kiireisestä aamusta kertova elokuva palkittiin parhaana komediana Aspenin lyhytelokuvafestivaalilla keväällä 2013, mikä oikeutti pääsyn Oscar-kisaan.

Product Design Gala 2015

Tuotekehityksen uusi sukupolvi

Aalto-yliopisto pyrkii kouluttamaan maailman parhaita tuotekehittäjiä.
Product Design Gala 2015 esittelee tiimien taidonnäytteitä.

Lue lisää

Design Factorylla järjestettävässä Product Design Galassa Aallon tuotekehityskurssin oppilaat esittelevät sposoriyritysten kanssa yhteistyössä syntyneitä projektejaan ja toteuttamiaan prototyyppejä.

Kurssilla työskenneltiin tekniikan, muotoilun ja kauppatieteen opiskelijoista koostuneissa ryhmissä. Yhteistyöyrityksinä toimivat muun muassa Audi, Fortum, KONE, Unicef ja Wärtsilä. Mukana oli myös Aalto-yliopiston tutkijoilta aloitteen saaneita ja opiskelijoiden omiin ideoihin perustuneita projekteja.

AppCampus

Parempaa mobiilia

Kolmivuotinen AppCampus-ohjelma on auttanut sovelluskehittäjiä kasvuyrittäjyyteen sekä luomaan keskimääräistä innovatiivisempia mobiilisovelluksia.

Lue lisää

Aalto-yliopiston ja Microsoftin 2012 käynnistämä kolmivuotinen AppCampus-ohjelma on tarjoamalla rahoitusta ja tukea auttanut sovelluskehittäjiä luomaan laadukkaampia ja innovatiivisempia mobiilisovelluksia.

Maailmanlaajuinen kiinnostus ohjelmaa kohtaan on vahvistanut Suomen, Espoon ja Aalto-yliopiston asemaa globaalina mobiilikehityksen keskuksena ja otollisena maaperänä sovelluskeskeisille start-up-yrityksille.

Ohjelman puitteissa julkaistuja 315:ä sovellusta on ladattu lähes seitsemän kertaa enemmän kuin jakelukanavana toimineen Windows Phone –kaupan sovelluksia keskimäärin. AppCampuksen tekemän selvityksen mukaan ohjelman aikana prosessiin osallistuneissa yrityksissä on syntynyt vähintään 850 uutta työpaikkaa.

Slush

Yritykset vauhtiin

Slushiin osallistui tänä vuonna yli 13 000 ihmistä 80 maasta
– yli 3600 yritystä, yli 750 rahoittajaa ja 700 median edustajaa. 

Lue lisää

Kahdeksatta kertaa järjestetty startup- ja teknologiatapahtuma Slush keräsi Helsinkiin marraskuussa 2014 yli 13 000 osallistujaa 80 maasta. Aalto Pienyrityskeskuksen ns. yrittäjyyden ekosysteemipalveluista vauhtia ottaneet yritykset kertoivat itsestään demoalueella koko tapahtuman ajan.

Start-Up Centerin tarjoamat edulliset toimitilat, veloituksettomat kurssit, kontaktit ja suora yrityscoaching ovat olleet suuri apu nuorten yritysten alkutaipaleilla. ”Slushissa mukana olo oli meille hyödyllistä, sillä pääsimme kertomaan yrityksestämme kiinnostuneille tahoille. Se, että olemme mukana Start-Up Center -yrityskiihdyttämössä, näyttää lisäävän luottamusta meitä kohtaan”, HR-asiantuntija Aniekan Okono sanoo.

Otaniemen innovaatiokortteli

Tilaa ajatuksille

Otaniemen innovaatioiden kehdossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Mukana kotimaiset ja kansainväliset yritykset sekä yhteisöt.

Lue lisää

Aalto-yliopisto rakennuttaa Otaniemen ytimeen yliopiston ja kotimaisten sekä kansainvälisten yritysten ja yhteisöjen välisen konkreettisen yhteistyön mahdollistavia tiloja. Uudet tilat tukevat Aalto-yliopiston tavoitetta edistää tutkimuksesta ja yliopiston muusta toiminnasta syntyvää innovointia ja kaupallista toimintaa.

Innovaatiokortteliksikin kutsutussa keskittymässä tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Oheispalveluiden ansiosta eri sidosryhmien yhteistyö toistensa ja yliopiston kanssa helpottuu. Innovaatiokortteli sijaitsee Aalto-yliopiston pian valmistuvan metroaseman vieressä.

Synoste

Miljoonarahoitus hoitomenetelmälle

Aalto-yliopistosta ponnistanut yhtiö käyttää varat kivuttoman luunpidennyshoidon kaupallistamiseen.

Lue lisää

Aalto-yliopistosta ponnistanut luuta älymetallilla pidentävä yhtiö Synoste on saanut miljoonarahoituksen, jonka se aikoo käyttää kivuttoman ja turvallisen implanttihoidon kaupallistamiseen.

Synoste Oy:n Aalto-yliopistossa tekemään tutkimus- ja kehitystyöhön perustuvassa menetelmä poikkeaa perinteisestä luunpidennyksestä: ihoa läpäiseviä osia ei hoidon jälkeen jää. Potilas voi tehdä pidennyshoidon itse kotonaan yrityksen kehittämällä kotihoitolaitteella. Hoitoprosessi vie kokonaisuudessaan yhdestä kahteen vuotta.

Canatu

Ohutta ohuempaa nanoteknologiaa

Canatu kehittää läpinäkyviä hiilinanomateriaalikalvoja elektroniikkavalmistajille.

Lue lisää

Suomalaisen Canatu Oy valmistaa maailman ohuimpia johtavia nanonuppuihin perustuvia hiilikalvoja. Yritys lähti liikkeelle vuonna 2004 spin-offina silloisen Teknillisen korkeakoulun, nykyisen Aalto-yliopiston, tutkimusryhmästä.

Innovaatio perustuu uudenlaiseen hiilen rakenteeseen. Korkean teknologian materiaali syntyy yksinkertaisella prosessilla halvoista lähtöaineista. Kalvo vastaa hyvin markkinoiden tarpeeseen tarjota jatkuvasti ohuempia mobiililaitteita – se on 50 % aiempaa ohuempi. Nanonuppukalvo ei käytännössä heijasta valoa ja hajoittaa sitä mahdollisimman vähän, mikä tekee näytöistä tarkempia ja kontrastiltaan parempia.

Nexstim

Aivostimulaatioyhtiö listautui

Nexstimin kehittämällä laitteella on saatu erittäin lupaavia tuloksia aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa Yhdysvalloissa.

Lue lisää

Aalto-lähtöisen aivostimulaatioyhtiö Nexstimin kehittämällä laitteella on saatu erittäin lupaavia tuloksia aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa Yhdysvalloissa. Aiemmin neurokirurgien on pitänyt leikata kallo auki välttääkseen aivojen käskykeskusten vahingoittamista, mutta aivostimulaattimenetelmä NBS:n avulla sama voidaan tehdä turvallisesti kallon ulkopuolelta.

Laitteita on käytössä kaikissa Suomen yliopistollisissa keskussairaaloissa sekä noin kahdessakymmenessä maassa aina Venäjältä Saksaan ja Japaniin asti. Yhdysvalloissa NBS:ään perustuvaa NBT-laitetta on käytetty aivosairauksien hoidossa ja esimerkiksi aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa.

Nexstim perustettiin vuonna 2000 kaupallistamaan nykyisessä Aalto-yliopistossa ja Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa tehtyä tutkimustyötä.

Zen Robotics

Maailmaa parantavat robotit

ZenRobotics valmistaa tekoälyä roboteille, jotka oppivat tehokkaiksi ihmiselle vaarallisessa, mutta välttämättömässä työssä: kierrätyksessä.

Lue lisää

ZenRobotics on akatemiatutkija Harri Valpolan vetämän laskennallisen neurotieteen tutkimusryhmän tuloksia kaupallistava spin-off -yritys. Sen kehittämä maailman ensimmäinen kierrätysrobotti, ZenRobotics Recycler, kerää arvokkaat raaka-aineet jätteiden seasta talteen tavallisten teollisuusrobottien ja älyteknologian avulla. Kustannustehokas robotti puhdistaa jätettä tarkasti ja ympärivuorokautisesti.

Kaoottinen ja monimutkainen jätteenlajitteluympäristö on liian vaativa tavalliselle robotille ja vaarallinen ihmiselle. Uutta teknologiaa tarvitaan ratkaisemaan vanha ongelma.

Lahjoittajasuhteiden yhteystiedot

Hannu Seristö

Vararehtori

050 383 2478

hannu.seristo(at)aalto.fi

Teppo Heiskanen

Johtaja, Kumppanuudet ja yritysyhteistyö

050 363 3223

teppo.heiskanen(at)aalto.fi

Sinikka Heikkala

Päällikkö, Lahjoittajasuhteet

0400 908 899

sinikka.heikkala(at)aalto.fi

Elina Karvonen

Asiantuntija, Lahjoittajasuhteet

050 364 1446

elina.karvonen(at)aalto.fi

Jaana Tammisto

Asiantuntija, Lahjoittajasuhteet

050 409 5772

jaana.tammisto(at)aalto.fi

Jenni Pyytövaara

Erityisasiantuntija, Lahjoittajasuhteet

050 308 1162

jenni.pyytovaara(at)aalto.fi

Marita Halme

Koordinaattori, Kumppanuudet ja yritysyhteistyö

040 576 1349

marita.halme(at)aalto.fi

Katja Hampunen

Viestintäkoordinaattori, Kumppanuudet ja yritysyhteistyö

050 475 0120

katja.hampunen(at)aalto.fi